Tomas enkla tips & trix!

applenMan lär sig med åren och det vill åtminstone Tomas dela med sig av. Enkla genvägar och smarta hållbara saker att vara uppmärksam på.

 

paprikor

 

 

 

 

 

”Du blir vad du äter”
Under din livstid kommer du att stoppa i dig runt 50 ton livsmedel. Därför spelar det en stor roll vad du väljer att äta. Ekologiskt, närodlat eller vad det nu än är så välj med det sunda förnuftet och inte vad reklamen säger. Och följ med i vad årstiderna erbjuder.

Primörer på våren och rotfrukter framåt vintern. Vad du väljer att äta har stor betydelse. Så se det vegetariska utbudet som ett komplement till din vanliga kost. Det kan vara både nytt och omväxlande till den vanliga snabbmaten. Och välj sedan det bästa ur två världar.


”Håll dig för pannan”

Tre ”stekpannor” ett välutrustat kök bör ha är:
Traktörpanna. Perfekt när du brässerar köttet, men den är också perfekt när du ska snabbwoka något. En bra traktörpanna, precis som alla andra kastruller, har en sandwichkonstruktion med en inre kärna av t ex aluminium eller koppar som ger en jämn värme. Se gärna till att denna kärna går upp en bit på kanterna också. De är ofta lite dyrare men väl värda sitt pris.
Stekpanna. En panna i gjutjärn leder värmen mycket effektivt och tål högre temperaturer än non-stick. Har pannan metallskaft så är den utmärkt att använda i ugnen också. När du väljer en non-stick panna så se till att den har en sandwich konstruktion i botten så slipper du vara med om att den blir ojämn och slår sig.
Halsterjärnet. När grillen åkt in i förrådet framåt hösten är den en utmärkt ersättare. Bäst är ett sådant i gjutjärn eftersom man vill att det ska bli riktigt hett innan köttet åker på. Nackdelen är att köttet kan fastna om du vänder på det för tidigt. Men följer man bara grundregeln att aldrig vända köttbiten flera gånger brukar det gå bra. 2-3 minuter på vardera sidan om entrecôten är 2 cm tjock. Då blir den mediumrare.

Knivar”En knivig fråga”
Många har frågat mig vilket knivmärke som är bäst. Och svaret är att det spelar mindre roll, bara den är riktigt skarp. Om inte så spelar inte namnet heller någon roll. En bra och vass kniv är nödvändigt att ha. Slöa knivar trasar sönder köttet och det gör varken kocken eller dina gäster glada. I våra kök slipar vi upp våra knivar regelbundet, ibland ett par gånger om dagen. Och det gäller alla knivar.
Viktigast i alla kök är en kockkniv. Den är från 25 upp till 40 centimeter och cirka 5 cm bred. Den ska helst vara lite stum i svikten så att den också går att finhacka örter med.
En filékniv är lite smalare, ca 2 cm, och har ett mjukt blad som gör att du lätt kan ansa bort senor och hinnor från filén. Det mjuka bladet gör att den är utmärkt att filea fisk med och skära riktigt tunna skivor av gravlaxen. Se bara till att den är riktigt vass hela tiden.
Skalkniven är runt 10 cm lång och 2 cm bred och som hörs av namnet bra att ha när du ska förbereda grönsaker och frukt. Med den lite uppåtböjda spetsen är den perfekt till ”pillarbete” som att ta bort ögonen på potatisen. Har du dessa tre knivar så klarar du dig långt. Så länge de är riktigt skarpa förstås!

”Ta tempen oftare”
Stektermometer används för att mäta innertemperaturen i steken så att den blir som du vill ha den. Har du ingen termometer kan du göra som Tore Wretman som använde en trästicka och stack in den i steken en halvminut för att sedan dra snabbt ut den igen. Är stickan kall när du sätter den på läppen så är köttet fortfarande rått. Ljummen så är steken mycket blodig, varm utan att brännas allt för mycket så är den blodig och bränns trästickan har du en genomstekt köttbit. Enkelt va?

vitlok2”Kryddan i livet
Förr i tiden fanns det vitpeppar och salt. Idag har vi hela världens smakpalett att tillgå. Vilka kryddor man använder är en smaksak, men de ger oss också möjlighet att resa i matvärlden bara genom att vrida några varv på kryddkvarnen eller att öppna en doftande burk.
Men det finns ändå vissa faktorer som gör att vissa kryddor passar särskilt bra till nöt- och kalvkött. Förutom salt, vit- och svartpeppar är rosmarin, grönpeppar, enbär, chili och lagerblad andra kombinationer som lyfter maten. Andra kryddor som kan passa utmärkt är oregano, paprika, koriander, kummin, körvel, salvia, anis och curry. Allt beroende på vad du vill bjuda på.

salt”Salta köttet innan”
Många tvistar om man ska salta köttet innan eller inte. Men blindtester visar att kött smakar bättre om de saltats innan. Kemiskt förklarat beror det på att det vattenlösliga saltet snabbt löses upp i råvarans yta vilket både ger en behaglig sälta och gör köttet mer smakrikt. Enligt Louise Camille Maillard uppstår en kemisk reaktion mellan kolhydrater och aminosyror som ger en brun färg och lockar fram flera olika smak- och doftnyanser. Stekytan blir mindre besk och mer aromatisk för att saltet hinner tränga in i köttet vilket förstärker smakerna vi upplever. Så gnugga in köttet i salt 15 minuter innan du steker det. Helst ska det vara havssalt.


”Fråga på bara!

Det finns tusen och en nya frågor som dyker upp allt efter svenskarna blir mer matintresserade. Glädjande tycker jag! Så har du någon fråga dra dig inte för att just fråga. Vi vet oftast svaret!

Tomas Klein